Drugi warsztat PiCoDe odbył się w Porto (Portugalia) w grupie studentów i nauczycieli z Portugalii, Polski, Turcji, Brazylii i Belgii, którzy pracowali nad projektem i prototypem nowego produktu ściśle związanego z lokalnym zasobem – naturalnym korkiem. Jest on powszechnie pozyskiwany w Portugalii przez firmę Amorim i odpowiada na potrzeby lokalnego producenta wina z Porto – Churchill’a, który promuje ten wyjątkowy napój w swoich winnicach i na imprezach publicznych.
Te dwie lokalne firmy ściśle zaangażowały się w pracę podczas warsztatów: producent wina Churchill zidentyfikował potrzeby lokalnego rynku, natomiast firma Amorim dokładnie zapoznała uczestników warsztatów z procesem zbioru, przetwarzania oraz formowania materiału korkowego w różne innowacyjne formy.
Po dwóch tygodniach pracy grupa studentów zaprezentowała wizualizacje oraz prototypy użycia dwóch różnych produktów: GRICHER EARTH oraz DIAMOND TREE – ekspozytorów wina zaopatrzonych w lodówkę oraz miejsca do przechowywania kieliszków i butelek.
Pierwszy produkt GRICHER EARTH ma być stałym elementem w winiarni Churchill’s. Jego kształt nawiązuje do terenu winnic leżących na zachód od Porto u dorzecza rzeki Duoro. Poza funkcjonalnymi elementami takimi jak przechowywanie naczyń, kostium obsługi i wykorzystanie każdego fragmentu ekspozytora, którego łatwo obejść, projektanci zaproponowali projekcję wideo symulującą ruch rzeki na podłodze między dwoma elementami produktu.
Ekspozytor DIAMOND TREE został zaprojektowany z myślą o mobilności, dzięki czemu podróżowanie i rozstawianie go w różnych miejscach publicznych jest łatwe i efektywne.
Formę produktu oparto na etykiecie wina Churchill w kształcie diamentu, wykorzystując różne kolory i tekstury korka w celu stworzenia paska, schowka i ekranu do projekcji wideo. Konstrukcja była lekka i można ją było łatwo zdemontować i zapakować do przenośnego wózka o wymiarze jednego metra.